Sporten met Cystic Fibrosis
Voeding levert het menselijk lichaam  bouwstoffen, vitamines en mineralen. Dat is nodig voor onder andere spieropbouw, groei, een goede weerstand en het kunnen leveren van (sport)prestaties. Goede gevarieerde voeding is belangrijk voor iedereen, maar zeker voor mensen met Cystic Fibrosis. Wanneer er sprake is van een slechte voedingstoestand neemt de kans op luchtweginfecties toe.

Mensen met Cystic Fibrosis hebben meestal een niet goed functionerende alvleesklier waardoor stoornissen ontstaan in de spijsvertering. Vetten worden hierdoor onvoldoende afgebroken en niet opgenomen door het lichaam. Het lichaam van iemand die lijdt aan Cystic Fibrosis levert een voortdurende strijd tegen luchtweginfecties. Hierdoor heeft het lichaam meer voeding nodig. Dit kan oplopen tot soms wel 50% meer calorieen dan een gezond persoon.

Bij Cystic Fibrosis is een energie verrijkt dieet noodzakelijk. Dit geldt zeker voor bijzondere omstandigheden zoals sporten of op vakantie gaan in het buitenland.
Doordat vet bijna niet opgenomen wordt in het lichaam worden ook vitamines (A, D, E en K) die in vet zijn opgelost ook niet goed opgenomen in het lichaam.
Als er te weinig vet achterblijft in het lichaam, groeit iemand met Cystic Fibrosis niet goed of valt zelfs af.

Om de vertering van voedingsstoffen te verbeteren krijgen mensen met Cystic Fibrosis enzymcapsules. Daarin zitten stoffen die de alvleesklier normaal gesproken zelf aanmaakt.
Op deze wijze zal het verteringsproces op een natuurlijke manier plaatsvinden.

Het is bekend dat mensen met Cystic Fibrosis soms weinig trek hebben om te eten. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals bijvoorbeeld een opgelopen longinfectie. .
Tips
Dieet
Bestand delen
Voedings uitleg
Voeding en CF